Bárki, aki csatlakozott már MLM üzlethez, biztosan követett el hibákat. Nem is egyet. Sokszor hónapokba vagy akár évekbe telhet a tanulás. Azonban, ha odafigyelsz arra, hogy a leggyakoribb kezdő MLM-es hibákat ne kövesd el, máris lerövidítetted a sikerhez vezető utat.

kezdő MLM-es hibák

1. leggyakoribb kezdő MLM-es hiba: Másnak mutatja magát, mint aki valójában

A frissen csatlakozott csapattárs gyakran beleesik abba a hibába, hogy másnak mutatja magát, mint aki valójában. A külvilág azt gondolja róla, hogy az MLM átmosta az agyát. 180 fokos fordulatot vesz a viselkedése, ami többnyire csak addig a pillanatig tart, amíg valakit be akar hozni az üzletbe.

Kívülről igyekszik azt mutatni, mennyire megy neki az üzlet. A valóság pedig az, hogy mivel csak most kezdte az egész MLM vállalkozósdit, még nem igazán tud pénzügyi eredményeket felmutatni. Mit szűrhet le a kívülálló, aki rájön a turpisságra? Azt, hogy az MLM tele van képmutató emberekkel és az egész csak átverés. 🙁

2. leggyakoribb kezdő MLM-es hiba: Azt hiszi, már mindent tud

Mivel az MLM-be korlátlan a tagfelvétel, nincs kiválasztási folyamat, ezért sokan tévesen azt gondolhatják, ha már eljutottak odáig, hogy csatlakoztak, akkor ők már mindent tudnak.

Azért, mert csatlakozol egy MLM üzlethez, még nem nyersz felvételt a sikeres és gazdag emberek klubjába. A csatlakozáskor a lehetőséget nyered el a sikeres és gazdag élethez. Ezután még sok a tennivaló és sokat kell tanulni az úton, hogy kialakítsd a helyes MLM hozzáállást.

A tanulás által fejlődik a személyiséged. Az MLM-ben nem csak a technikai fortélyokat kell megtanulni az üzletépítéshez. Önmagadról is sokat kell tanulnod ahhoz, hogy kiküszöbölhesd a hibáid és új szokásokat vehess fel.

Tehát a hálózatépítés során két fontos dologról tanulsz folyamatosan: Az üzletről és önmagadról.

3. leggyakoribb kezdő MLM-es hiba: Túlmisztifikálja az MLM-mel kapcsolatos munkát és időt

Nem mondom, hogy az MLM-ben nem kell dolgozni, sőt! Sok munka van vele. Eddigi MLM-es tapasztalatom alapján kijelenthetem, hogy sokkal több szellemi erőfeszítést és kitartást igényel, mint fizikai munkát. Erről írok az 5. pontban.

A túlmisztifikálásnál jelen esetben arra gondolok, hogy amikor valaki csatlakozik az üzlethez és el kéne kezdeni benne dolgozni, akkor hirtelen hatalmas munkának látja az egészet. Azt gondolja, erre neki nincs ideje. Pedig akár 5 perc is elég, hogy jó üzletet csinálj.

Ha nincs napi szabad 1-2 órád, amit az üzletépítésre fordíthatsz, a tanácsom a következő: A nap folyamán fedezd fel a kínálkozó lehetőségeket. A DXN-ben szerintem ez viszonylag könnyű. A legtöbb ember kávézik. A közös kávézások alkalmával egyszerűen csak vedd elő a saját DXN-es kávédat és idd azt. Meg fogják majd kérdezni, milyen kávét iszol. A sztori meg majd jön magától. Itt fontos az, amit a 2. pontban írtam: A tanulás. Tanulj meg minél többet a termékekről, hogy tudj beszélni róla, ha kérdeznek.

4. leggyakoribb kezdő MLM-es hiba: Nem gyűjt terméktapasztalatot

Ez az egyik legsúlyosabb hiba szerintem, amit egy kezdő hálózatépítő elkövethet: Nem fogyasztja a termékeket. Hogyan akarsz olyan terméket ajánlani, amiről te sem tudod, hogy milyen?

Nem kell minden terméket fogyasztanod, amit a cégnél meg lehet venni. Lehetőség szerint próbáld ki mindegyiket, és utána fogyaszd azt a párat, amiről úgy érzed, hogy szükséged van rá. A DXN kávékkal kapcsolatban én pont ugyanezt tettem. Megkóstoltam mindegyiket és utána megmaradtam annál az egynél, amelyik a kedvencem lett, a Zhi Cafe Classic-nál. Emellett természetesen egyéb DXN termékeket is fogyasztok, használok.

5. leggyakoribb kezdő MLM-es hiba: Hallgat a negatív emberekre

Miért ne hallgass a negatív emberekre? Azért, mert a negatív emberek elég ritkán sikeresek. Nézz körül az ismerőseid között. Azok, akik a legtöbbet kárognak az MLM-mel kapcsolatban, ők hol tartanak most az életben?

Te többet akarsz az élettől. Ezért csatlakoztál MLM üzlethez. A negatív emberek lehúznak. Keresd a pozitív emberek társaságát. Nézd meg, mennyivel jobban élnek. Nem feltétlenül az anyagi jólétre gondolok itt, de biztosan boldogabbak a pozitív emberek, mint a negatívak.

A negatív emberekkel jelenleg nem tudsz mit kezdeni. Ezért ne is akard őket megváltoztatni. De te se hagyd, hogy ők megváltoztassanak téged és a saját világuk képére formáljanak.

Te vajon elkövetted már egyik-másik hibát?

Mivel nem vagyunk tökéletesek, biztos vagyok benne, hogy te is követtél már el a fentiek közül néhány hibát. Még én is.

Bevallom őszintén, én hajlamos vagyok arra, hogy a saját fejem után menjek. Folyamatosan tanulok, sok könyvet olvasok. De még így sem mindig hallgatok a bölcsebbekre, és azt hiszem, már mindent tudok. Nos, ennek a következményeit én szenvedem el. De neked nem kell.

A hálózatépítésben az a szép, hogy a saját csapattársaink bátran lehetnek okosabbak, bölcsebbek, sikeresebbek, s ezáltal kereshetnek akár sokkal többet, mint a felsővonal. 🙂

4 thoughts on “A kezdő MLM-es által elkövetett leggyakoribb hibák

 1. Tamás szerint:

  Elismerésem Anita!
  Magvas, értékes gondolatok igényesen formába öntve, túl az elcsépelt közhelyeken. Üdítő látni, hogy az MLM – néha – nem nélkülözi a szakértelmet és az igényességet – a számos háztáji hobbioldal és émelyítő frázis között!
  Olvasóddá váltam! 🙂

  1. Strifler Anita szerint:

   Köszönöm az elismerést, jó volt olvasni a soraid. 🙂

 2. Szücs Imréné szerint:

  Kedves Anita!

  Vegyük figyelembe,hogy az MLM.üzletekben-hálózatokon belül igen széleskörű gyakorlatias képzések folynak.Szinte az első képzésen ezek a problémák elhangoznak.Végig a képzés során vissza-vissza térő gondolatok.Az agyakban szinten tartása végett.Szépen összeszedted-de van egy hátsó sugallata.Munkatársak toborzása!!!!
  Az írást jobban értékeltem volna,ha elmarad a tevékenységed említése.
  Így hirdetés formára sikeredett.

  1. Strifler Anita szerint:

   Kedves Szücs Imréné!

   Köszönöm hozzászólásod a cikkhez. Valóban, a rendezvényeken és oktatási segédanyagokon keresztül felhívják ezekre a dolgokra a figyelmünket. Ugyanakkor biztosan te is tapasztalod, hogy akik meghallgatják ezeket az anyagokat, sokkal kisebb százalékban követik el a hibákat. A cikkemmel egy másik csatornán keresztül szerettem volna felhívni a figyelmet a kezdő hibákra. Természetesen, mivel a DXN-ben vagyok hálózatépítő, így szerencsére csak innen, a saját példámon keresztül tudok érveket, javaslatokat felhozni. Sajnálom, hogy ez nem adott neked értéket, de természetesen tiszteletben tartom. Az, hogy a saját blogomon arról az MLM cégről írok, amiben hálózatot építek, nem gondolnám, hogy hátsó sugallat. Valóban, aki MLM hálózatot épít, olyan csapattársakat keres, akikkel szívesen együtt dolgozik és ez ugyanez visszafele is érvényes. Úgy gondolom, ezt nem bűn megemlíteni és felhívni rá a figyelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.